Guide – köpa bostad

STEG 1 Intresseanmälan
Är du intresserad av en bostadsrätt, är första steget är att du anmäler ditt intresse till en av våra mäklare. Din intresseanmälan är inte bindande. 

STEG 2 Lånelöfte
Vill du sedan gå vidare, brukar en boendekalkyl vara ett bra nästa steg. Prata gärna med din bank. Av banken kan du också få det skriftliga lånelöfte som krävs om du inte betalar lägenheten med egna pengar.

STEG 3 Bokningsavtal
När finansieringen är löst, skriver du på ett bokningsavtal och betalar en avgift på 25 000 kr. Du kan fortfarande ångra dig och få tillbaka bokningsavgiften med undantag för en administrativ kostnad på 7 000 kr. 

STEG 4 Förhandsavtal
Bokningsavtalet ersätts av ett förhandsavtal när bostadsrättsföreningens kostnadskalkyl är klar. I samband med detta betalar du ytterligare 25.000 kr. Förhandsavtalet är bindande. 

STEG 5 Tillvalsmöte – utforma ditt nya hem
9-12 månader innan inflytt får du en tillvalskatalog och blir inbjuden på tillvalsmöte, där du får hjälp av duktiga inredare att göra just dina tillval.

STEG 6 Upplåtelseavtal
När den ekonomiska planen är registrerad hos bolagsverket är det dags att teckna upplåtelseavtal. Detta sker någon månad innan inflytt.

STEG 7 Besök i din lägenhet
Inför tillträdet görs en besiktning av din bostad av en oberoende besiktningsman. Som köpare har du möjlighet att därefter besöka din lägenhet med oss från Eyra Bostad. Vi kikar på ditt nya hem, stämmer eventuella tillval osv och du har ett ypperligt tillfälle att passa på att mäta och börja planera.

STEG 8 Tillträde
Senast 3 månader innan tillträde får du besked om exakt datum och tid för inflytt. På tillträdesdagen träffas vi för överlämning av nycklar, taggar, bopärm med mera. Det du behöver ta med är kvitto på betalningen av bostaden samt legitimation. 

STEG 9 Efter inflytt
Väl på plats i ditt nya hem kanske du upptäcker något som är fel eller skadat. Du har 6 månader på dig att påvisa eventuella fel. Tänk på att alltid felanmäla så snabbt som möjligt, detta för att enklare kunna påvisa och avgöra när skadan uppstått och vem eller vad som ligger bakom. Hur och till vem du gör din felanmälan finner du på anslagstavlan i entrén eller i din bopärm.